Wolvensafari

WOLVENSAFARI MET OVERNACHTING IN TENT – 2750 SEK per persoon (Engelstalige begeleiding)

Wolven zijn fascinerende dieren: ze zijn mysterieus, betoverend, wild en energiek. Ze wekken meer interesse bij ons op dan welk ander wild dier dan ook en toch weten we eigenlijk niet veel over hen. Een avondje uit in een wolvenroedelgebied is een fascinerende ervaring die je altijd zal bijblijven.

Voor veel bezoekers is deze wolvensafari het onverwachte hoogtepunt van hun bezoek aan Zweden. Geen enkele andere wolvensafari laat je wolven van zo dichtbij ervaren dat het je persoonlijk raakt.  Hoewel de kans op het zien van een wolf niet zeer groot is, is de kans om wolvengehuil te horen aanzienlijk. Het horen van het gehuil van een wolvenroedel in hun natuurlijke habitat is een belevenis die zijn weerga niet kent.

Tijdens deze excursie reis je in kleine groepen zowel te voet als per minibus door één van de vele wolvengebieden die Zweden rijk is. Je hebt een goede kans om wolven te horen huilen, hun sporen te zien en hun aanwezigheid te voelen. Gidsen volgen de wolven het hele jaar door zodat ze precies weten waar de wolven zich op ieder ogenblik bevinden en de kans op een succesvolle wolvensafari groot is.

Onderzoekers en natuurbeheerders zijn nauw bij deze safari betrokken. Er bestaat een intensieve samenwerking met het Scandinavian Wolf Project, dat zijn thuisbasis op het Grimsö Wildlife Research station heeft. Omdat je nooit genoeg over wolven kunt leren, zal een expert zijn kennis tijdens deze wolvensafari met je delen.

Het hoofddoel van deze activiteit is om meer bewustzijn te creëren voor de Scandinavische wolf. Daarnaast leveren deze op verantwoorde wijze georganiseerde tours inkomsten op voor de lokale gemeenschap. Om die reden wordt er bij deze excursie uitsluitend samengewerkt met lokale gidsen, guesthouses en restaurants.

Hoogtepunten van deze activiteit:

  • Eerstehandsinformatie van een expert van het Scandinavian Wolf Project
  • Overnachting in een tent in wolvenroedelgebied
  • Herkenning van wolvensporen
  • Kleine kans op het aanschouwen van een wolf
  • Lokale gidsen en kleine groepen voor een authentieke ervaring
  • Grote kans (70-80%) om wolvengehuil te horen

Voor wie:

Iedereen ouder dan 15 jaar die probleemloos in het bos kan wandelen. Afhankelijk van de actuele wolvensituatie blijf je ofwel ’s avonds laat op, of ga je ’s ochtends vroeg uit de veren. De te bewandelen afstanden hangen af van de locatie van de roedel. De moeilijkheidsgraad is gemiddeld. De 1 à 2 uur lange wandelingen vinden plaats op terrein variërend van onverharde wegen tot oneffen bosgronden en kunnen ook ’s nachts in het donker plaats vinden. Af en toe wordt een stop ingelast. Per gids zijn er maximaal 7 deelnemers en er kunnen maximaal 2 gidsen ingezet worden bij deze excursie; wat een maximum aantal van 14 deelnemers inhoudt.

Locatie: Skinnskatteberg (Västmanland): exacte locatie wordt bij boeking bekend gemaakt.

Periode:

Op vooraf bepaalde donderdagen-vrijdagen van eind juni tot eind september. Tijdens deze periode is de kans op wolvengehuil het grootst. Voor deze excursie zijn nog plaatsen vrij op volgende data: 26/07, 09/08, 16/08 en 13/09/2018. Bij een minimum van 10 deelnemers kan de wolvensafari ook op andere dagen worden geboekt.

Tijd:

Deze excursie begint om 13 uur op dag 1 en eindigt om 12 uur op dag 2. Zorg ervoor dat je op het afgesproken tijdstip aanwezig bent. Houd er rekening mee dat de lunch op dag 1 niet is inbegrepen. Aanbevolen wordt om kort tevoren te lunchen.

De prijs is inclusief:

  • Gebruik verrekijker, hoofdlamp en kampeermateriaal
  • Buitenmaaltijd op dag 1
  • Brunch op dag 2

Wolvensafari

Dag 1:

Afspraak om 13u in Skinnskatteberg waar je kennis zult maken met je gids. Houd er rekening mee dat de lunch niet in deze activiteit is inbegrepen. Aanbevolen wordt om kort tevoren te lunchen. De buitenmaaltijd wordt pas laat op de avond bereid, het staat je vrij om zelf snacks mee te brengen.

Verwelkoming en introductie. Hierna zal één van Zwedens meest vooraanstaande wolvenexperts een diepgaande lezing over wolven geven. Vervolgens reis je naar het nabijgelegen wolvengebied waar je samen het tentenkamp opzet.

Zodra het tentenkamp is opgebouwd, leer je hoe je wolven kunt opsporen. ’s Avonds geniet je van een buitenmaaltijd bij kampvuur. De avond en nacht breng je hopelijk door met het luisteren naar het gehuil van de wolven: een meditatieve en opwindende ervaring. ’s Avonds laat keer je terug naar het tentenkamp om te slapen.

Dag 2:
‘s Ochtends krijg je een kop koffie of thee en een snack aangeboden. Afhankelijk van de successen op dag 1 en de locatie van de wolven wordt er soms voor gekozen om vroeg op te staan voor een korte ochtendexcursie. Hierna breek je gezamenlijk het tentenkamp af en ga je terug naar de bewoonde wereld waar je tot slot kunt genieten van een welverdiende brunch.

Overnachting:

Overnachting in een 1,2 of 3 persoonstent (naar eigen keuze), waarbij je gebruik kunt maken van hoogwaardig kampeermateriaal zoals: een slaapzak (3-seizoens, geschikt voor het Scandinavische klimaat), lakens, een klein kussen en een slaapmatje (50 mm-zelfopblazend).

Krijg je wolven te zien?

Houd er rekening mee dat wolven in Zweden erg schuw zijn en daarom ook moeilijk te zien zijn in het wild. De nadruk ligt op het luisteren naar gehuil, het zoeken naar sporen en gedode prooi en het opdoen van kennis over wolven. Wanneer de situatie gunstig lijkt, wordt er een strategische locatie uitgekozen van waaruit je hopelijk wolven zal kunnen zien. Hoewel de kans hierop klein is, gebeurt het weleens dat deelnemers het geluk hebben om wolven te spotten. De gidsen steken veel tijd en energie in hun toezicht op de diverse wolventerritoria om zo het hele jaar door op de hoogte te zijn van de gangen van de wolvenroedels.

Deze activiteit vindt plaats in de wilde natuur, dit betekent dat hoewel je de plaats zult bezoeken waar deze dieren leven, er geen garantie kan worden gegeven op wat je zult zien of kunnen fotograferen.

© Copyright foto’s: Wild Sweden en Jan Nordström