Visarend

VISAREND FOTOGRAFEREN VANAF EEN BOOT – 1850 SEK per persoon en per tocht van min. 2 personen (Engelstalige begeleiding) – 2220 SEK bij boeking van slechts 1 persoon

Voor wie:

De toegewijde fotograaf die sprekende actiefoto’s van deze indrukwekkende vogels wil maken.

Periode:

Van begin mei tot eind augustus. De activiteit begint bij zonsopgang en duurt ongeveer 3 uur. Voor een grotere kans op succes wordt aangeraden om 2 tochten te boeken.

De prijs is inclusief:

  • Engelstalige begeleiding door ornitholoog
  • Boottocht, inclusief gebruik reddingsvest
  • Warme dranken en snacks

Wat breng je zelf mee:

  • Warme kledij
  • Cameramateriaal
  • Verrekijker
  • Eventueel een fles water

Visarend fotografie
Vaar mee op een kleine boot over het Mälarenmeer en fotografeer visarenden en misschien zelfs zeearenden. Je krijgt de kans om unieke foto’s van de vogels te nemen als ze naar het wateroppervlak afdalen om vissen te vangen die hen vanaf de boot worden toegeworpen.

De boot licht haar anker kort na zonsopgang. Op dat moment zijn de vogels actief, de lichtomstandigheden optimaal en zijn er nog maar weinig andere boten op het meer.

Er broeden verschillende visarendparen op het Mälarenmeer en zijn archipel. Tussen april en midden september vertoeven ze op hun broedplaatsen en vangen ze actief vis.  Zes tot acht vogels komen regelmatig zeer dicht bij de boot. Ze willen de gemakkelijke maaltijden die hen worden aangeboden maar al te graag in ontvangst nemen. Ook diverse zeearendparen broeden in de omgeving en met regelmaat duikt er een specifiek paar op om te concurreren met de visarenden.

Aan het begin van elke boottocht worden de camera-instellingen besproken en passeren tips de revue over welke details van belang zijn.

De optimale uitrusting voor visarendfotografie is een middelgrote lens tussen 300 en 500mm: licht genoeg om vanuit de hand te kunnen fotograferen. Dit heeft de voorkeur omdat het meer flexibiliteit biedt om te bewegen. Bij een wat zwaardere lens kan een monopod eventueel uitkomst bieden. Een statief heeft geen nut op de boot.

Bij vertrek kunnen de camera-instellingen worden uitgetest op de meeuwen. Als dat alles in orde is, ligt er niets meer in de weg voor het echt werk: het fotograferen van de visarenden.

Wanneer de vogels eenmaal hebben besloten om een ​​vis te grijpen, gaat het snel. Zorg ervoor dat je er klaar voor bent. Observeer de vogels nauwgezet wanneer ze in de buurt beginnen te komen en houd je camera paraat. Hoe alerter je bent, hoe beter je foto’s zullen zijn.

Over de visarend (Pandion haliaetus)
De visarend is een van de meest voorkomende roofvogels ter wereld. De visarend komt op alle continenten voor behalve op de Noord- en Zuidpool. De Scandinavische visarenden zijn trekvogels. Tussen eind maart en begin april keren ze terug van hun Afrikaanse winterkwartier. Al snel hebben ze zich een gebied toegeëigend en vissen ze in hun gekende waterlopen. De vogels in dit gebied worden al meerdere jaren door de mens gevoed en kennen de routine. Begin augustus leren de jongen vliegen. De vaders van de jongen blijven meestal tot september om de jongen te voeden terwijl de moeders reeds starten met de migratie. De visarenden verblijven in het gebied tot het midden of einde van september.

Andere soorten
Meeuwen en sternen vliegen vaak voorbij. In de lente en zomer komen de volgende soorten het meest voor: zwarte sternen, dwergmeeuwen en soms Kaspische sternen (reuzenstern). De meest voorkomende soorten zijn: grote mantelmeeuw, zilvermeeuw, stormmeeuw en zwartkopmeeuw. Ook broeden talrijke aalscholvers en blauwe reigers in het gebied.

Deze activiteit vindt plaats in de wilde natuur, dit betekent dat hoewel je de plaats zult bezoeken waar deze dieren leven, broeden en jagen, er geen garantie kan worden gegeven op wat je zult zien of kunnen fotograferen.