Steenarend en zeearend

STEENAREND EN ZEEAREND FOTOGRAFEREN – 2100 SEK per persoon en per dag (Engelstalige begeleiding)

Voor wie:
Dit is een activiteit voor de toegewijde fotograaf en geduldige vogelliefhebber. Iedereen met een interesse voor vogels zal dit een zeer opwindende manier vinden om dicht bij deze indrukwekkende vogels te komen. Zelfs met een gewone verrekijker zijn de arenden goed te observeren.

Periode:
Van november tot maart. Januari en februari bieden de beste lichtomstandigheden en de grootste kans om de arenden van dichtbij te observeren.

Hoe:
Ongeveer een uur voor zonsopgang word je begeleid naar de kijkhut die ongeveer 300 meter van de weg af ligt. De verwarming wordt voor jou aangezet zodat je je in alle comfort kunt klaarmaken voor een dag in de kijkhut. Je blijft in de kijkhut tot na zonsondergang; dit om de vogels zo weinig mogelijk te verstoren en ervoor te zorgen dat de kijkhut niet gelinkt wordt aan menselijke aanwezigheid.

Waar:
De arendkijkhut is geschikt voor maximaal 3 personen en staat op een stuk veengrond in het natuurgebied van Svartådalen in de provincie Västmanland. Het veen maakt deel uit van een gebied van 750 km2 dat enkel wordt doorkruist met grindwegen. Het risico op menselijke verstoring is daardoor klein en de overvloed aan wilde dieren groot.

De prijs is inclusief:

  • Overnachting in B&B
  • Engelstalige begeleiding naar en van de kijkhut
  • Lunch met koude en warme dranken
  • Gebruik van pantoffels, comfortabele stoelen met schapenvachten, dekens, kaarsen, lucifers en zaklamp

Wat breng je zelf mee:

  • Warme kledij en waterdichte laarzen of schoenen
  • Cameramateriaal en balhoofd
  • Verrekijker
  • Hoofdlamp
  • Fles water

Arendfotografie – bewonder de steenarend en zeearend van dichtbij
De winterse ochtendschemer kan nog maar net worden onderscheiden in het zachte nieuwe daglicht wanneer je klaar zit in de comfortabele kijkhut voor een adembenemend spektakel. De kachel verspreidt een aangename warmte terwijl de contouren van de misschien met sneeuw bedekte dennenbomen bij het vennetje duidelijk zichtbaar worden. De eerste raven laten hun typische ‘kroa-kroa’ horen, je camera staat ingesteld en je bent er klaar voor.

Met zware vleugelslagen landt de eerste arend op één van de droge oude takken van dennenbomen voor de hut. De arend zit op slechts 20 meter afstand en nu moet je de camera zorgvuldig bewegen om de eerste foto’s te nemen. Zo dichtbij ben je nog nooit bij een wilde arend geweest.

Hier in het grote dennenbos brengen steenarenden en zeearenden de winter door. Het aas dat aan hen wordt verstrekt, oefent een onweerstaanbare aantrekkingskracht op hen uit. De arenden komen eten van het aas en bevinden zich soms op niet meer dan 20 meter van de kijkhut. Speciaal voor de vogels zijn diverse neerstrijkplaatsen gecreëerd, in de buurt van die neerstrijkplaatsen wordt rijkelijk aas voorzien zoals haas, ree, vis en vos, zodat de foto’s er zo natuurgetrouw mogelijk zullen uitzien. Het aas dat hiervoor wordt gebruikt bestaat uitsluitend uit dieren die omgekomen zijn in het verkeer.

De kijkhut is goed geïsoleerd en er is een eenvoudig droogtoilet en een kachel aanwezig. De hut biedt een panoramisch zicht op het noorden en is optimaal uitgebouwd voor 2 personen hoewel er ruimte is voor 3 personen. Je zit op comfortabele, met schapenvacht uitgeruste stoelen in de behaaglijke warmte, terwijl het logboek je interessante getuigenissen van eerdere bezoekers verschaft.

Over de arenden
Wist je dat de zeearend bijna uitgestorven was in Zweden? In de jaren ’70 waren er in het hele land nog maar 20 paren te vinden. Jacht en het gebruik van chemicaliën waren de oorzaak van de terugloop van het aantal arenden. Dankzij het werk van natuurbeschermers, het bannen van verschillende chemicaliën en het bijvoederen met gezond, goed en vers voedsel in de winter maakte de zeearend een ongelooflijke comeback en komt nu wijdverspreid in het hele land voor.

Ook het aantal steenarenden is sterk in aantal toegenomen, tot momenteel ongeveer 500 broedende paren in Zweden. Helaas wordt er in het noorden van Zweden nog altijd op arenden gejaagd. Slechts een aantal kuikens groeit op tot volwassen vogels. Ondanks het feit dat 90% van het aantal steenarenden in het noorden van Zweden broedt, produceren zij slechts 65% van de nakomelingen.

Dat is niet enkel te wijten aan een woester klimaat. Zuidelijke populaties nemen in aantal toe en verspreiden zich noordwaarts. In de provincie Västmanland is geen enkel broedend steenarendpaar te vinden. De steenarenden die je vanuit de kijkhut kunt fotograferen, zijn overwinteraars uit het noorden van Zweden of Finland. Deze informatie is achterhaald aan de hand van ringnummers, die bij sommige arenden zeer goed leesbaar zijn.

Deze activiteit vindt plaats in de wilde natuur; dit betekent dat hoewel je de plaats zult bezoeken waar deze dieren leven, broeden en jagen, er geen garantie kan worden gegeven op wat je zult zien of kunnen fotograferen.