Laplanduil

LAPLANDUIL FOTOGRAFEREN – 1750 SEK per persoon en per tocht (Engelstalige begeleiding)

Voor wie:
De toegewijde fotograaf die sprekende foto’s van deze indrukwekkende uilen wil maken.

Periode:
April en mei, bij een succesvol broedseizoen blijven de laplanduilen ook in juni nog ter plaatse.

De prijs is inclusief:

  • Engelstalige begeleiding door ornitholoog
  • Transport
  • Warme dranken en snacks

Wat breng je zelf mee:

  • Warme kledij
  • Cameramateriaal en statief

Laplanduil fotografie
In de vooravond, tussen 17 en 18u ga je samen met de gids de bossen in waar de Laplanduil vrijwel jaarlijks broedt. Op dat moment van de dag komen de uilen (meestal 1 à 2) tevoorschijn om te jagen boven de graslanden.

Je rijdt over onverharde wegen tussen diverse locaties totdat er een uil wordt gespot en je je kunt gaan richten op het nemen van foto’s. Omdat het een heel netwerk van velden betreft, kan het even duren om de juiste plek te vinden. Vaak zijn de uilen allesbehalve schuw en laten ze zich van erg dichtbij zien: prachtige gelegenheden om te fotograferen. Afhankelijk van recente lokale informatie kan er ook voor worden gekozen om de uil op een specifieke plek op te wachten. Ondertussen word je getrakteerd op de avondliederen van zangvogels en baltsvluchten van de houtsnip. Je kunt hier zo lang blijven als je wilt.

Warme kleding, een goede camera-uitrusting, een statief en een portie geduld is alles wat je mee hoeft te nemen voor deze ervaring. Een 400-600 mm lens wordt aanbevolen. Het kan flink verschillen hoe dichtbij de uilen verschijnen: van veraf tot zeer dichtbij. Ze beginnen aan het eind van de middag/begin van de avond hun opwachting te maken, maar kunnen ook tijdens het laatste daglicht opduiken. Het is nooit verkeerd om voorbereid te zijn op slechte lichtomstandigheden waarbij je moet fotograferen met een hoge ISO waarde. Een goed statief is daarbij een must.

Wanneer je tevreden bent over je foto’s, kun je eventueel samen met de gids nog wat dieper het bos ingaan om hopelijk de Oeraluil in het vizier te krijgen.

Over de Laplanduil (Strix nebulosa)
Deze mysterieuze vogel van het noorden begon zijn kolonisatie van het gebied in de jaren ’90. Sinds het jaar 2000 broedt hij in het gebied dat je zult bezoeken: een landschap van oude weilanden omgeven door bossen.

Deze activiteit vindt plaats in de wilde natuur, dit betekent dat hoewel je de plaats zult bezoeken waar deze dieren leven, broeden en jagen, er geen garantie kan worden gegeven op wat je zult zien of kunnen fotograferen.