Arendkijkhut

ARENDKIJKHUT – 1900 SEK per persoon (Engelstalige begeleiding)

De adem stokt je bijna in de keel als een steenarend zich opmaakt voor zijn landing op slechts enkele meters van de hut. Het schouwspel van een arend met zijn enorme spanwijdte, prachtige verenkleed en scherpe blik van zo dichtbij is een ervaring om nooit te vergeten.

In de noordelijke bossen van Gästrikland staat een speciaal gebouwde kijkhut vanwaar ’s winters vele vogelsoorten kunnen worden geobserveerd. Deze wat hoger gelegen vierpersoons kijkhut heeft 9 foto-openingen en biedt zicht in drie richtingen.

Een keur aan vogelsoorten gedijt in deze dennenbossen, waaronder de grote bonte specht, grijskopspecht en zwarte specht. Ook de havik en sperwer hebben hier hun thuis. De imposante steenarend en ook zeearend maken majestueuze en gracieuze landingen. Een vos kan voorbij komen sluipen en regelmatig laten eekhoorns zich zien, al springend tussen de bomen. De koolmees, pimpelmees, raaf, boomklever, zwarte mees, boomkruiper, kuifmees, keep, roodborstje en matkop zijn ook vaste gasten. Het dode hout en de vogelstokken rondom de hut bieden een uitgelezen mogelijkheid om de vogels te observeren en fotograferen.

De prijs is inclusief:
Overnachting de nacht ervoor inclusief beddengoed en handdoek
Thee/koffie bij aankomst de avond ervoor
Transport naar en van de kijkhut
Een hele dag in de kijkhut
Verrekijker
Warme pantoffels
Warmte pads
Waakzak
Vogelgids (Engels en Zweeds)

De arendkijkhut is te boeken van 1 december 2018 tot 8 maart 2019; alle dagen van de week behalve op maandag.

Vertrektijden ‘s ochtends:
1 dec – 10 dec: 06.30
11 dec – 10 jan: 07.00
11 jan – 25 jan: 06.30
26 jan – 5 feb: 06.00
6 feb – 16 feb: 05.30
17 feb – 26 feb: 05.00
27 feb – 8 maart: 04.30

Je verzamelt op het hierboven vermelde tijdstip. Na een korte autorit en een wandeling van 400 meter installeert de gids je in de kijkhut, waarna je naar hartenlust aan het observeren kunt slaan.

De hut heeft 9 foto-openingen, grote stapelbedden met kussens en dekens en een eenvoudig toilet. Een lens met brandpuntsafstand van 200-500 mm is het meest geschikt, maar ook minder professionele camera’s zijn uiteraard prima. Bean bags en slimme oplossingen ter vervanging van een statief zijn aanwezig. Om je warm te houden zijn er isolerende matten, een mobiele gaskachel, warmte pads, waakzakken en dekens voorzien.

Voor de grootst mogelijke waarschijnlijkheid om steenarenden en zeearenden te zien, reis je in het donker af naar de kijkhut (zo’n 1,5 à 2 uur voor zonsopgang) zodat eventuele arenden niet zullen worden opgeschrikt. Je wordt weer opgehaald op een vooraf overeengekomen tijdstip (op z’n laatst 1 uur na zonsondergang).

Wat je zelf moet meebrengen zijn winterschoenen/-laarzen, warme kleding en sokken, cameramateriaal, eten en drinken voor de duur van het verblijf in de kijkhut. Vermijd knisperende verpakkingen (zoals chipszakken) en pak de inhoud indien nodig over in bakjes of doosjes.

Kinderen van alle leeftijden zijn welkom, mits onder begeleiding van een volwassene. Vraag naar de speciale gezinsaanbiedingen.

Deze activiteit vindt plaats in de wilde natuur; dit betekent dat hoewel je de plaats zult bezoeken waar deze dieren leven, er geen garantie kan worden gegeven op wat je zult zien of kunnen fotograferen.

 

© Copyright foto’s: Sara Wennerqvist