Berenkijkhut

BERENKIJKHUT – 1900 SEK per persoon (Engelstalige begeleiding)

Op een kleine 3 uur rijden van Stockholm kun je bruine beren in het wild observeren. Zweden’s meest zuidelijke berenkijkhut ligt in het noorden van Gästrikland. Daar is een speciale kijkhut gebouwd waar zowel beren als andere dieren vaak geobserveerd worden.

De kijkhut heeft 4 zitplaatsen en 9 foto-openingen. Overigens zijn er op de foto slechts 6 te zien, maar aan elke zijde is onderaan een opening bijgemaakt. De hut staat op een kleine heuvel en heeft uitzicht in 3 richtingen. In het mossige dennenbos met grote rotsblokken kan op elk moment een beer opduiken.

De prijs is inclusief:
Thee/koffie en open sandwich bij aankomst
Transport naar en van de kijkhut
Overnachting in de kijkhut
Ontbijtbuffet
Toegang tot de gastenkamer waar je eventueel kunt rusten na je verblijf in de kijkhut

De berenkijkhut is te boeken van 10 mei tot 10 september; alle dagen van de week behalve op maandag.

Je verzamelt uiterlijk om 15u in een fotogalerij waar je koffie/thee en een open sandwich wordt aangeboden en je uitleg krijgt over de activiteit. Ongeveer anderhalf uur later wordt je naar de kijkhut gebracht. Je spendeert de nacht in de kijkhut; er zijn slaapplaatsen voor 4 personen en een eenvoudig toilet (beddengoed is inbegrepen – kussens en dekens worden voorzien). De volgende morgen om 8u wordt je opgehaald door de gastvrouw en krijg je een ontbijt voorgeschoteld. Indien nodig mag je gebruik maken van het gastenverblijf (gastenkamer, keuken en badkamer) om uit te rusten voor vertrek.

De beren zijn erg schuw dus probeer ze niet af te schrikken door teveel lawaai te maken.

Als je alleen bent, wordt je samen met anderen in de hut geplaatst. In 2017 werden er bij iedere boeking beren gespot. Dus hoe stiller je bent, hoe groter de kans dat je de beren kunt zien. Als ze op een gunstig tijdstip komen zijn ze zeer goed te fotograferen.

Behalve beren kun je er ook allerlei vogels (grijskopspecht, grote bonte specht, gaai, roofvogels, etc.) en eekhoorns fotograferen. Af en toe loopt er ook een vos voorbij.

Wat je zelf moet meebrengen zijn laarzen of schoenen die vuil mogen worden (het is ongeveer 400 meter wandelen naar de hut), eventueel een verrekijker, dikke sokken (er zijn pantoffels aanwezig), je cameramateriaal en eten en drinken voor ‘s avonds (17u-08u – liefst geurloos en geen knisperende verpakkingen).

Kom ook zelf geurneutraal: parfums of andere sterke geuren worden afgeraden.

Deze activiteit vindt plaats in de wilde natuur; dit betekent dat hoewel je de plaats zult bezoeken waar deze dieren leven, er geen garantie kan worden gegeven op wat je zult zien of kunnen fotograferen.

© Copyright foto’s Sara Wennerqvist en Sylvia Adams